Oppfølgingsressurs for lærere
KJÆRE LÆRER,
Takk for at du ønsker å rette mer oppmerksomhet mot psykisk helse i etterkant av vår undervisning. Vårt mål er å gi ungdom økt kunnskap om psykisk helse, og på denne måten gjøre dem bedre i stand til å snakke om og ivareta egen psykisk helse. Ved at du jobber med dette i etterkant av vår undervisning blir POFUs undervisning mer enn et “éngangs-stunt”, og elevene vil få mulighet til å repetere temaer fra undervisningen, og utforske dem sammen med viktige personer i sin hverdag. Gjennom oppfølgingsressursen får elevene mulighet til å gjøre seg refleksjoner og erfaringer som blant annet kan gjøre det lettere å forstå seg selv og sine følelser, motivere til å være mer vennlig med seg selv og de rundt seg, jobbe med gode hverdagsvaner og merke når en selv eller andre har det vanskelig og hva man kan trenge da. I tillegg er denne ressursen ment å gi deg som lærer noen verktøy til blant annet hvordan å jobbe med å håndtere stress og forventningspress i klassen, eller tematisere søvn og sosiale medier – alle faktorer som er viktig for både læring og psykisk helse!
Oppfølgingsressurs for lærere består av ulike oppgaver knyttet til temaene fra POFU-undervisningen. Ressursen er bygget opp som en katalog, der du som lærer plukker ut de oppgavene du ønsker og tror er nyttige for dine elever. Vi håper du vil finne noen oppgaver som vil passe for deg og elevene dine, og som lar seg forene med en travel hverdag og timeplan. Hvorvidt du for eksempel vil sette av en egen “oppfølgingstime”, bruke oppgavene inn i klassens time eller fordype deg i ett tema i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse (10. oktober), er helt opp til deg. Kanskje du vil legge inn korte øvelser som avbrekk i annen undervisning, eller for eksempel ha en ukentlig pusteøvelse?
Blant dere lærere vil det selvsagt være forskjell i hvor vant dere er med å jobbe med temaer knyttet til psykisk helse. Vi har forsøkt å lage en ressurs som gjør at du som lærer raskt og enkelt kan utføre øvelsene sammen med elevene. Vi har også stor tiltro til at du har gode forutsetninger for å kunne jobbe godt med temaet. Vi tror at du også vil oppdage at du alt har jobbet mye med psykisk helse – kanskje uten å være klar over det.
Som lærer har du kunnskap og erfaringer vi kan dra nytte av. I arbeidet med oppgavene vil du sikkert gjøre deg nyttige erfaringer, og oppdage ting som kan forbedre oppfølgingsressursen, og dermed undervisningen for senere elever. I POFU er vi veldig opptatt av tilbakemeldinger fra både elever og lærere, og av å jevnlig revidere arbeidet vi gjør. Vi setter derfor stor pris på om du kommer med tilbakemeldinger – både ris og ros.
Har du noen spørsmål? Send oss gjerne en mail!