Et gjensyn med en erfaren underviser
Vi er i mars. Det betyr at et nytt POFU-semester er godt i gang, der undervisere formidler kunnskap om psykisk helse til ungdom. Noen er POFU-underviser for første gang, andre psykologistudenter er erfarne og har rukket å undervise over flere semestre. Å være POFU-underviser kan nemlig raskt gi mersmak – man blir sulten på å møte flere ungdommer, og synes det er meningsfullt å formidle kunnskap som kan bety noe for andre. Til slutt blir man kanskje en underviser-veteran, med en lang rekke av undervisningshistorier i baklomma. Et eksempel på en såkalt underviserveteran er August. Han har vært med helt siden POFUs oppstart, undervist i fire år, og er på nåværende tidspunkt underviserrepresentant i styret til POFU. Her kan du lese mer om Augusts erfaringer.
August er nå ferdig utdannet psykolog og i arbeid på en BUP hvor han møter barn og ungdommer. Med litt godvilje kan han også godta tittelen som underviser-veteran.
– Haha! Underviser-veteran, ja! Tja … Normalt ville jeg forbundet ordet «veteran» med litt flere års erfaring, men når POFU jo er en sånn ung stiftelse, så er jeg kanskje en veteran?
August kan fortsatt huske sin vei inn i POFU-verden, og hvorfor han fortsatte så lenge som underviser.
– Lenge har jeg undret over hvorfor kunnskap om egen mental helse ikke har vært en prioritet i grunnskoleundervisning og videre utdanning. Da jeg hørte rykter om at det var noen på Psykologisk Institutt som ønsket å endre på dette ble jeg umiddelbart interessert. Da jeg i tillegg fikk et lite innblikk i hva POFU var i ferd med å bli, så visste jeg at jeg måtte søke! Og der ble jeg som underviser helt til jeg ikke lenger kunne! Det er så mange grunner til at jeg ble så lenge. Det å være underviser i POFU ga meg et etterlengtet avbrekk fra teori og bøker, og ga meg uvurderlig praktisk erfaring. Det å få føle på mestring, samtidig som du møter så mange morsomme, fine andre på studiet – det gjorde at jeg ble!
Han trekker frem flere elementer som har bidratt til at han har opplevd POFU som et givende verv.
– Det å kunne få møte så mange ungdommer og høre deres tanker, samtidig som jeg kunne tilby dem et nytt perspektiv på egen mental helse! Det er virkelig givende. POFU har vært viktig for meg faglig i den forstand at det ga meg en plattform og mulighet til å anvende faget mitt. Ja, for man kan lese om hvordan ulike faktorer har påvirkning på vår mentale helse. Men hvordan formidler man denne kunnskapen til andre? Gjennom POFU har jeg fått muligheten til å utvikle et repertoar av praktiske verktøy og erfaringer som har gjort en ofte-litt-nervøs type, en del mer selvsikker ute i arbeidslivet. POFU har også gitt meg muligheten til å bli kjent med andre på tvers av kullene og studier, personer jeg nå kaller gode venner av meg.
Å være POFU-underviser kan gi deg mange verdifulle erfaringer, både personlig og profesjonelt. Du kan lære mye om deg selv, og også oppleve verdifulle generasjonsmøter med nåtidens ungdom. August sitter igjen med flere ting i ettertid.
– Jeg har lært viktigheten av å kunne formidle den kunnskapen jeg har tilegnet meg. Uten å kunne tilpasse språket og kommunikasjonsform, er den kunnskapen til liten nytte. En annen ting jeg har lært gjennom POFU er at jeg er mer leken som privatperson og i mitt profesjonelle liv enn jeg trodde. Det er kanskje den mer personlige lærdommen. En kunnskap jeg også har fått senere, men som jeg nå skjønner begynte med POFU, er viktigheten av forebygging. Forebygg, forebygg, forebygg!
August kan absolutt anbefale andre å bli POFU-underviser.
– Hvis du har lyst på erfaring innenfor formidling av psykologisk kunnskap, eller bare er nysgjerrig på hvordan dette kan gjøres, søk! Hvis du ønsker erfaring med ungdommer og er interessert i hva denne gruppen er opptatt av innenfor psykisk helse, søk! Hvis du har lyst til å bli bedre kjent med andre studenter på ditt eller andre universiteter i Norge, søk! Hvis ingenting frister, tja – kanskje spør noen du kjenner om POFU før du bestemmer deg! 🙂 Hehe.
Er du psykologistudent? Du kan søke som POFU-underviser i Trondheim, Tromsø, Oslo eller Bergen på starten av hvert semester. Følg oss på våre sosiale medier for å få informasjon om når søknadsskjemaene er åpne!