Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på de fleste spørsmål knyttet til undervisningen i psykisk helse for ungdom.
Generelle spørsmål
Hvor underviser dere?
Vi underviser i og i nærheten av Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Vi har en tommelfingerregel om at underviserne ikke skal reise mer enn 1 time hver vei, men i noen tilfeller kan vi reise litt lengre (som for eksempel i forbindelse med Verdensdagen for Psykisk Helse).
Hvor lenge varer undervisningen?
Undervisningen varer i 3 klokketimer inkludert pauser.
Når er undervisningen?
Dette avklarer vi med skolen på forhånd, men vi opplever ofte at å holde undervisning før lunsj fungerer best.
Hvem er målgruppen?
POFU underviser primært på niende trinn, men vi underviser også på videregående skoler og andre arenaer der ungdom er. Dersom målgruppen er eldre enn niende trinn gjør vi hensiktsmessige tilpasninger slik at undervisningen oppleves som relevant.
Hvem holder undervisningen og hva slags opplæring får de?
Undervisningen holdes av frivillige psykologistudenter. Man må sende inn en søknad for å bli underviser, og de som blir valgt ut må delta på en tre dager lang opplæring. Under opplæringen får underviserne en grundig innføring i undervisningsopplegget, pedagogiske tips, og vi snakker mye om rollen som underviser.
For skoler
Hva kreves av meg som lærer/kontaktlærer?
I forkant av undervisningen ønsker vi at stolene i klasserommet er satt sammen i en hestesko, og at pultene er ryddet til side. Vi trenger også å låne en PC med nettilgang gjennom de tre timene undervisningen varer. Underviserne møter opp 30 minutter før undervisningen starter for å prate med lærer om det er noen hensyn som må tas i klassen.
Må vi forberede oss?
Vi ønsker gjerne at dere i forkant av besøket forteller at vi kommer på besøk, og forteller elevene at hensikten med undervisningen ikke er at man skal dele veldig personlige ting.
Hvordan kommer jeg i kontakt med dere?
Ønsker du undervisning fra oss så kan du ta kontakt med koordinatorene i den byen som ligger nærmest skolen geografisk her. Har du generelle spørsmål kan du kan ta kontakt med oss via kontaktskjema på siden eller ved å finne aktuell ansatt på ansattsiden.
Underviser dere andre steder enn på ungdomsskoler?
Vi kan også undervise andre steder der ungdom er, og har for eksempel holdt temakvelder hos Røde Kors, Ung Arena i Oslo, og på SPEKTER-festivalen til Norges KFUK-KFUM. Dersom målgruppen for undervisningen er eldre enn niende klasse (for eksempel videregående skole) gjør vi tilpasninger i undervisningen, slik at den oppleves som relevant for tilhørerne.
Kan vi ha en felles undervisning for hele trinnet i skolens aula?
POFUs undervisning er tilpasset en klasse på mellom 15 og 30 elever. For andre grupper og behov, ta kontakt så kan vi bli enig om hva vi kan tilby dere.
For undervisere
Hvordan kan jeg bli underviser?
For å bli underviser må du studere psykologi i Bergen, Oslo, Trondheim eller Tromsø. Vi har opptak i starten av hvert semester ved behov. Klikk deg inn på siden «Bli underviser«, og finn din by!
Hvor mye tid tar vervet?
Hver underviser gjennomfører tre undervisninger for skoleklasser i løpet av et semester, hvor hver undervisning varer i 3 timer inkludert pauser. I forkant av undervisningen skal man delta på en obligatorisk opplæring, og så krever det litt øving og forberedelse på egenhånd og sammen med undervisningspartner. I tillegg er det en obligatorisk evalueringssamling på slutten av semesteret, samt en frivillig midtveissamling og flere hyggelige sosiale aktiviteter! Det varierer derfor hvor mye tid vervet tar ut fra hvor mye man ønsker å legge i det selv, og sånn sett er det et veldig fleksibelt verv! Dersom man ønsker å holde flere enn tre undervisninger er det også mulig.
Hva undervises det om?
Noen lurer på om man er nødt til å lage undervisningen selv – det er ikke tilfellet! Fordi psykisk helse kan være et sårt tema, er det viktig å formidle evidensbasert kunnskap om psykisk helse og normalpsykologi på en god måte. Alle undervisere får utdelt en undervisningsmanual som er nøye utarbeidet og evaluert av fagfolk innen psykologifeltet. Denne manualen er en oppskrift for hva du skal undervise om – og inneholder praktisk og faglig informasjon, øvelser og aktiviteter. I tillegg har vi en ferdig utarbeidet powerpoint som brukes i undervisningen.
Hvem underviser man for?
Undervisningen er hovedsakelig rettet mot ungdomsskoleklasser på 9. trinn. Klassene består gjerne av 30 elever og en eller flere lærere. Vi får også innimellom forespørsler om å holde undervisninger for videregående skoler, og ved ledig kapasitet og ønske om dette i den enkelte by kan man også undervise for videregåendeklasser.
Hvordan foregår en undervisning?
Som underviser plikter du å ha tre undervisninger i semesteret. Du underviser sammen med én annen underviser for en klasse på maks 30 elever. Stoffet dere skal undervise i står i undervisningsmanualen. Undervisningen tar tre timer totalt, inkludert pauser. Den består av tre deler, som varer i 45 minutter hver, med 15 minutter pause mellom.
Hvordan oppleves det å holde undervisning?
For noen kan det å holde undervisning virke skremmende, særlig dersom man aldri har gjort det før! Flere POFU-undervisere forteller om nervøsitet i forkant, men en stor mestringsopplevelse etter undervisningen er gjennomført. De fleste beskriver undervisningsopplevelsen som utrolig givende, spennende og engasjerende, men også tidvis utfordrende og litt skummelt. Dersom du er nysgjerrig på opplevelsen oppfordrer vi deg til å søke på vervet! Hvis du vil høre mer om hvordan det kan oppleves å være underviser, kan du se denne filmsnutten.
Må man holde undervisning alene?
Nei! Som POFU-underviser underviser man alltid to og to. Dersom en blir syk eller andre uforutsette hendelser oppstår kan man få hjelp av koordinatorene til å bytte undervisning. Hvis det ikke lar seg gjøre blir undervisningen som regel utsatt.
Kan man undervise alene?
Vi har som regel i POFU at man alltid underviser sammen i par. Innholdet og aktivitetene i undervisningsopplegget er utviklet slik at man spiller på hverandre og fordelt på to personer. I tillegg blir undervisningen bedre og morsommere når man deler opplevelsen med en annen engasjert POFU-underviser!
Kan man velge hvem man underviser sammen med?
For at kabalen skal gå opp, kan man ikke nødvendigvis velge hvem man vil undervise sammen med. Man kan derimot søke på de samme vaktene og spørre koordinatorene om å få undervise sammen. Vi etterstreber likevel å sette sammen forskjellige underviserpar til hver undervisning. Det er både sosialt og lærerikt!
Hvordan kan man forberede seg godt til undervisningen eller øve på manualen?
Det er mange ulike måter man kan forberede seg på undervisningen! POFU-byene arrangerer hvert semester en øvekveld, hvor nye og erfarne undervisere kommer sammen og øver på undervisningen. Ulike undervisere har også ulike forberedelsesmetoder – for eksempel kan man øve foran speilet, med venner eller møte andre POFU-undervisere og øve sammen! Spør gjerne dine medundervisere og koordinatorer om andre gode tips og triks!
Hvordan fordeles undervisningene?
I hver POFU-by har man to koordinatorer, som blant annet har ansvar for kontakt med skoler, opplæring og oppfølging av frivillige i den enkelte by. Koordinatorene avtaler antall undervisninger med de ulike skolene og legger ut disse tidspunktene på en felles plattform hvor de frivillige underviserne kan søke på de tidene som passer for dem. Når alle underviserne har søkt, fordeler koordinatorene slik at alle får tre undervisninger de har søkt på. Man kan se på det som å søke på jobbvakter!
Hvor stor er undervisergruppa?
Antallet POFU-undervisere varierer fra by til by, men som regel har hver by rundt 20 undervisere hvert semester.
Er det noe forkunnskapskrav for å bli med i POFU?
For å bli underviser i POFU er det eneste kravet at du er psykologistudent! Du kan gå årsstudium, bachelor, master eller profesjonsstudium. Du trenger ikke å ha erfaring med ungdom eller undervisning fra før, og du får opplæring både i stoffet du skal undervise i og pedagogisk øvelse før din første undervisning.
Hva gjør at man eventuelt ikke får være med i POFU?
POFU er en populær organisasjon å ha verv i! Det gjør at vi dessverre ikke alltid kan ta med alle som ønsker et frivilligverv, fordi vi som regel har flere søkere enn ledige plasser. Uttaket av undervisere baseres på søknader og intervjuer. Dersom du ønsker å være POFU-underviser, men ikke fikk tilbud, oppfordrer vi sterkt til å søke neste semester!
Hva gjør man ved utfordrende hendelser?
Som POFU-underviser skal du være trygg på at du vet hva du og medunderviser kan gjøre dersom en utfordrende situasjon skulle oppstå. Selv om dette skjer svært sjeldent, bruker vi mye tid på dette under opplæringen for at underviserne skal føle seg så trygge som mulig. Det viktigste er at man tar kontakt med koordinatorene i sin undervisningsby – husk at det er bedre å ta kontakt én gang for mye enn én gang for lite!
Hva skjer hvis jeg skulle synes noe er utfordrende eller vanskelig?
Dersom du har spørsmål eller opplever noe ukomfortabelt eller ubehagelig, er koordinatorene i din by et støtteapparat som du alltid kan henvende seg til. Som underviser skal du ikke håndtere disse hendelsene alene og koordinatorene er også tilgjengelige dersom du vil snakke om noe!
Får man betalt for underviservervet?
Nei, man får ikke betalt for å holde undervisninger, men man får utrolig mye igjen! Noen eksempler som tidligere undervisere trekker frem er erfaring med forebyggende arbeid, å snakke foran og med ungdom og utvikling av egne formidlingsferdigheter. I tillegg har hver by egne sosiale og faglige arrangementer, som gir muligheten for faglig påfyll og mange nye venner på tvers av kull og studieprogrammer! Ikke minst får man kult og ettertraktet merch:-)
Har jeg taushetsplikt?
Som underviser har du taushetsplikt på lik linje med helsepersonell. Det innebærer at du ikke skal videreformidle eller snakke om personlige opplysninger om elever dere underviser for, hverken til skolen elevene går på eller andre studenter eller venner. Det finnes unntak fra denne taushetsplikten, men det trenger ikke du som underviser å håndtere.
Finner du ikke det du leter etter?
Finner du ikke svar på det du lurer på, send oss en henvendelse via kontaktskjemaet. Du kan også stille generelle spørsmål på vår facebook side.