Hjelp, jeg er i en krangel!
Se for deg at du står i skolegården sammen med vennene dine. Du og vennene dine pleier å være enig om det meste, men nå diskuterer dere noe dere ikke blir enige om. Noen av de som diskuterer blir irriterte, og diskusjonen begynner kanskje å bli litt kjip. Kanskje noen av vennene dine tar den andre personens side, og det blir dårlig stemning dere imellom. Hva kan du gjøre hvis det utvikler seg til å bli en krangel?
Hvorfor oppstår krangler?
Det er helt normalt å innimellom krangle med en venn eller et familiemedlem. Men hvorfor oppstår krangler? En av de vanligste grunnene til at vi kommer i en konflikt eller krangel, er på grunn av misforståelser. Vi kan misforstå den andre personen fordi vi ikke klarer å snakke med hverandre på en tydelig måte eller ikke hører ordentlig etter hva den andre prøver å si. Ofte misforstår vi andre fordi vi er så opptatt av å få frem våre egne behov og følelser, og glemmer at den andre personen kan tenke og føle på andre måter.
En annen grunn til misforståelser og konflikter er at situasjonen vekker sterke følelser i oss, som f.eks. at vi føler oss tråkket på, urettferdig behandlet eller misforstått. Når vi blir overveldet av sterke følelser blir vi dårligere til å ta den andres perspektiv, og det skal mindre til før vi kanskje blir litt usaklige. Ironisk nok kan det være ekstra vanskelig å ta den andre personens perspektiv hvis det er noen som står oss veldig nær! Kanskje du har merket at det er lettere å bli sur på noen du kjenner godt, eller at de personene oppleves som ekstra irriterende? Da kan du ende med å si ting du ikke mener, eller si det på en annen måte enn du hadde tenkt – som igjen eskalerer konflikten.
Hvis du bruker ord som som «du gjør alltid» eller «du er alltid sånn», kan den andre personen oppleve at du angriper dem personlig, og det kan gjøre det vanskelig å diskutere på en saklig måte. Hvis vi er slitne og lei, som f.eks. på kveldstid kan krangler lettere oppstå fordi vi har mindre overskudd til å klare å sette oss inn i den andres perspektiv. Det å stå i en krangel over tid kan være veldig krevende og stressende, og hvis det ikke løser seg kan det hende vi trenger å få hjelp av en voksen, f.eks. en forelder, helsesykepleier eller lærer.
Hvordan løse en krangel?
Okei, så hva kan du gjøre hvis du først har havnet i en krangel og ikke vet hvordan du kan løse den?
- Prøv å forstå hvordan den andre tenker: Det er ikke alltid lett å huske at andre mennesker kan tenke og oppfatte ting helt annerledes enn oss selv. Derfor er dette noe vi må øve på hele tiden. Da kan det hjelpe å spørre seg selv hva den andre personen tenker og føler. Hvorfor tror du de oppfører seg som de gjør? Hvordan påvirker det vennen din når du snakker på den måten du gjør? Hva tror du de føler? Det kan kanskje virke litt rart i starten, men når vi øver på å ta den andres perspektiv kan det etter hvert bli lettere å forstå de rundt oss! Det er nesten som en superkraft!
- God kommunikasjon med sjiraffspråk: God kommunikasjon er helt sentralt for de fleste områder i livet. Et tips for å kommunisere tydeligere kan være å bruke en teknikk som noen kaller for “sjiraffspråk”. Sjiraffspråk handler om at du skal forklare den du krangler med dine følelser og behov i situasjonen. I stedet for at du fokuserer på negative ting ved den andre personen og sier “du er så slem”, eller “du hører aldri på hva jeg sier”, kan du forklare hva som skjer i deg når den andre personen oppfører seg på en gitt måte. For eksempel kan du si “når du gjør sånn, blir jeg lei meg” eller “jeg opplever at du ikke hører på meg når du gjør sånn”.
- Ta en pause fra den du krangler med: Enkelte ganger kan det være greit å ta en liten pause fra den du krangler med. Når vi tar en pause roer gjerne følelsene seg, og da er det ofte lettere å forstå hvordan den andre personen tenker eller se andre perspektiver. Pausen trenger ikke nødvendigvis å være veldig lang, men nok til å gi litt rom for egne tanker og refleksjoner. Noen ganger oppstår pausen naturlig, andre ganger må vi kanskje foreslå det, som f.eks: “Nå har vi havnet i en kjip krangel og det er ikke så lett å komme seg ut av den. Kanskje vi skal ta en liten pause og heller snakke sammen om dette igjen senere i dag?”.
- Aksept og respekt: Innimellom må du bare akseptere og respektere at du og vennen din har ulike meninger om det dere diskuterer eller krangler om. Bli enige om å være uenige!
- Snakk med en voksen: Noen ganger må vi få hjelp fra andre til å løse en krangel. Å snakke med noen andre kan hjelpe oss å få nye perspektiver og innspill til hvordan vi kan håndtere situasjonen. Hvis krangelen er med en forelder, kan det hjelpe å snakke med helsesykepleier på skolen. Hvis det er en krangel med familien som varer over tid, kan det være lurt at familien sammen snakker med noen, som f.eks. på det lokale familievernkontoret.
Kilder:
- Tenkning i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 19. mai 2023 fra https://snl.no/tenkning
- POFU- manualen
- https://skolerom.no/undervisning/psykt-deg-krangling-2/