«Hva er greia med meg – og deg og alle andre?»
I 2017 var Vilde Vollestad en av grunnleggerne av POFU. Siden den gang har hun viet mye tid til arbeid med POFU. Nå har engasjementet for barn og unges psykiske helse også ledet til en bok
– i god POFU-ånd.
Det har ikke gått mange dagene siden Gyldendal annonserte en splitterny bok om psykisk helse. «Hva er greia med meg – og deg og alle andre?» er en håndbok i psykisk helse, slik den angår oss alle. Gjennom 15 allmenne temaer tar Vilde, som er utdannet psykolog, for seg de viktigste sidene ved hvordan vi fungerer. I boka finner du en innføring i alt fra tanker og følelser, til søvn, skjermbruk, samfunnsengasjement – og hva vi kan gjøre når vanskene tar for stor plass. I tillegg deler hun en rekke funfacts og konkrete tips – enten det gjelder bekymringer, prestasjonspress eller følelsen av å være utenfor.
Vilde håper boka vil gi leseren mer kunnskap om hvordan vi fungerer. Og å normalisere reaksjoner vi alle kan kjenne på, men gjerne tror er unormale:
«Jeg tror vi ofte kan bli redd egne reaksjoner, og feilaktig tro de er unormale – og dermed også at vi selv er unormale. Derfor mener jeg at kunnskap om hvordan vi fungerer, og normalisering av vanlig strev er avgjørende for å ikke sykeliggjøre helt allmenne reaksjoner.»
Vilde legger til at det å skape nysgjerrighet og interesse for vår psykiske helse er et ledd i dette:
«En motvekt til å skamme seg over eller være redd for egne reaksjoner er å være nysgjerrig på dem og kunne la seg fascinere av hvordan vi fungerer. På samme måte som i POFU har en viktig del av arbeidet med boka vært å skape interesse og engasjement rundt temaene i boka. Illustrasjonene har vært et viktig virkemiddelet i dette.»
Boka er nemlig gjennomillustrert, med massevis av fargerike og uttryksfulle illustrasjoner som skaper liv og understreker bokas temaer. Illustratør er Peder Brubæk Bua, som også er Vildes samboer.
Indre kritiker, illustrert av Peder Brubæk Bua.
«Hva er greia med meg – og deg, og alle andre?» er skrevet til ungdom, men med håp om å kunne være til glede og nytte for alle som ønsker å lære mer om psykisk helse og livsmestring. Vilde forteller at læreren hele veien har vært i fokus:
«POFU er bygget på troen på å gi kunnskap om psykisk helse der ungdom er, nemlig i skolen. Og det har jeg også vært opptatt av i arbeidet med boka. Jeg håper boka kan være en ressurs når lærere nå skal i gang med å implementere det tverrgående temaet Folkehelse og livsmestring. Enten direkte ved å ta i bruk boka i undervisningen, og bruke forslagene til samtaletemaer og øvelser som hvert kapittel avsluttes med. Eller mer indirekte ved å gi lærere faglig påfyll og inspirasjon til hvordan å snakke om og jobbe med livsmestring.»
Gjennom sitt arbeid med POFU, og etterhvert i arbeidet med boka, har Vilde fått verdifull innblikk i hva lærere og elever er opptatt av – hva de synes kan være vanskelig og hva de ønsker å lære mer om. Det vil forhåpentligvis merkes når boka tas i bruk både i og utenfor klasserommet.
Avslutningsvis legger Vilde til at det å normalisere vanlig strev ikke er en motsetning til å ta vansker på alvor. Som i POFUs undervisning tar boka også for seg hvordan en kan merke at vanskene tar for stor plass, og hva man kan gjøre da.
«Noen ganger går vansker over til å bli mer alvorlige plager. Det er ikke meningen at vi skal klare alt på egen hånd, og særlig ikke da. Samtidig vet vi at mange venter for lenge før de oppsøker hjelp, og at å komme til tidlig ofte er viktig for å få til raskere bedring. Derfor er det viktig at vi alle vet litt om forskjellen på det hverdagslige strevet vårt og mer alvorlige vansker. Om når vanskene begynner å ta for stor plass, og hva vi skal gjøre da – enten det er vi selv eller noen rundt oss som opplever dette.»
Ikke tull med leken,
illustrert av Peder Brubæk Bua
Om du ønsker du å lese mer om boka, kan du gjøre dette på Gyldendal sin nettside:
https://www.