Hvordan er det for en lærer å få POFU på besøk?
Etter å ha hatt undervisningsdager med POFU denne høsten, håper lærerne ved Lynghaug ungdomsskole i Bergen at POFU-besøk kan bli en tradisjon.

Denne høsten har elevene på tiende trinn ved Lynghaug ungdomsskole i Bergen hatt besøk av POFU-undervisere. Også læreren deres, Astrid Vatne, var for første gang med på undervisningsopplegget.
Hun forteller at det var en spennende og kjekk dag.
—Jeg tror det er en dag som elevene husker og tar med seg, som skiller seg ut fra de andre hverdagene på skolen. Det var viktige temaer som ble pratet om denne dagen. Jeg lærte masse selv, sammen med elevene. De trenger at vi tar oss tid til å snakke om psykisk helse, sier hun.
Hun trekker særlig frem at det å snakke om og å normalisere følelser, er viktig.
— Det er viktig fordi man ikke skal føle seg så alene hvis man har en vond dag eller periode. Jeg tror elevene har lært at det er okei å ha følelser som går litt opp og ned, og at alle har dager som ikke er så grei. De fleste har det slik innimellom, og det kommer som regel til å gå over og gå bra.
—Det er veldig mye som er innenfor normalen, og man skal ikke trenge å føle seg syk fordi man ikke lever i et instagram-glansbilde hele tiden, sier hun.
Samtidig mener hun at det er fint å kunne kjenne igjen når en utfordring blir så vanskelig eller alvorlig at en trenger hjelp.
—Det er greit, og viktig, å spørre om hjelp når man trenger det.
—Enkle grep i hverdagen
I løpet av undervisningen får elevene være med på en pusteøvelse, som kan brukes for å senke pulsen og gi ro til kroppen når en er stresset.
—Jeg tror elevene sitter igjen med noen enkle grep man kan gjøre, både for å ta vare på seg selv og andre i hverdagen, forteller Astrid.
Undervisningen består også av øvelser og lek, som for eksempel “Knutemor”, hvor elevene sammen danner en knute som de etterpå må løse opp i. Dette blir et bilde på at selv når ting i livet er skikkelig krøllete, så finnes det løsninger, og det går an å ordne opp. Denne øvelsen likte elevene spesielt godt, forteller Astrid.
—Jeg tror at elevene av og til savner litt lek og moro i hverdagen. Her måtte de være i bevegelse og samarbeide godt for å løse knuten, så det ble litt lekent og veldig kjekt.
Mer kunnskap
Mange elever i ungdomsskolen i dag er vant til å høre og prate om psykisk helse. Temaet er aktuelt i politikken, i mediebildet og i samfunnsdebatten for øvrig. Lærer Astrid bekrefter at også elevene er opptatt av temaet.
Tror du elever har behov for mer kunnskap om psykisk helse?
—Ja, det tror jeg. Jeg tror og at de finner informasjon litt tilfeldig rundt om kring, for eksempel på nettet og sosiale medier. Det er greit å sikre at de har noe basiskunnskap som er sikret og godt gjennomtenkt. På denne måten har de også noen redskaper til å sile all informasjonen de finner andre steder. For hva er god informasjon og hva er eventuelt dårlig informasjon?
En tradisjon
For elevene i ungdomsskolen i dag, er utfordringene litt annerledes enn de voksengenerasjonen måtte forholde seg til, tror Astrid.
— Eller kanskje utfordringene får en annen form. Det er så mange arenaer hvor det settes store krav. Vi ser ofte eksempler på at det kan være vanskelig for mange.
Nettopp derfor er det en fordel at POFU-underviserne er studenter og nærmere elevene i alder og livssituasjon, tror Astrid. Hun ønsker POFU velkommen tilbake.
— Jeg syntes det hadde vært fint å ha som en tradisjon at elevene får besøk av POFU i løpet av tiden på ungdomsskolen. Jeg tror det er en dag de vil huske.