Alle opplever større eller mindre utfordringer gjennom hele livet. Noen utfordringer kan man håndtere på egen hånd. Andre ganger blir problemene så store og så mange at man ikke bør eller skal håndtere dem alene. Da er det viktig å oppsøke hjelp!
Det er mange måter å få hjelp. Imidlertid kan hjelpeapparatet være forvirrende, og det kan være vanskelig å vite hvem det er riktig å kontakte. På denne siden har vi derfor samlet litt info om noen av stedene i hjelpeapparatet. Det viktigste er ikke hvem du kontakter, men at du tar kontakt med noen i hjelpeapparatet. De kan hjelpe deg med å finne den hjelpen som er best for akkurat deg.
Videre har vi samlet andre hjelpetjenester du kan benytte deg av. Alle hjelpetjenestene vi har foreslått her, som du kan kontakte gjennom chat eller telefon, er gratis.
Husk at det ikke er nødvendig å vite hva som er problemet for å ta kontakt eller benytte seg av tjenestene, og at ingen problemer er for små.

Hjelpeapparatet
- Helsesykepleier
Helsesykepleier er utdannet sykepleier og har videreutdanning. Vedkommende har mye kunnskap om de fleste problemer ungdom kan slite med, både fysiske og psykiske.
- Helsestasjon for unge (HFU)
Et gratis tilbud der du kan få hjelp til spørsmål om prevensjon og seksuell helse, samt råd ved psykiske vansker. Her jobber helsesykepleier og lege, og ofte også psykolog og andre fagpersoner. Besøk din kommunes hjemmeside for å finne nærmeste helsestasjon.
- Familievernkontoret
Hos familievernkontoret jobber psykologer, familieterapeuter og andre fagpersoner. Der kan du eller familien din få råd eller hjelp til å håndtere utfordringer eller konflikter i familien, helt gratis. De har også god erfaring med å snakke med barn og ungdom som har foreldre som skal skilles, og hjelpe familier å finne gode løsninger for bosituasjon for barna. På bufdir.no/familie kan du finne ditt nærmeste familievernkontor. Familien kan selv ringe sitt nærmeste kontor for å bestille time. Man trenger ikke henvisning.
- Fastlegen
I tillegg til å ta hånd om din fysiske helse har fastlegen din også mye kjennskap til psykiske vansker og er vant til å snakke med pasientene sine om dette. Fastlegen kan også hjelpe en til å få kontakt med andre fagfolk som kan hjelpe, for eksempel gi henvisning til BUP/psykolog.
- BUP – Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk
Hos BUP jobber ulike fagfolk, for eksempel psykologer, barnepsykiatere og familieterapeuter, med å hjelpe barn og unge med alt av psykiske vansker. For å få time hos BUP må man ha en henvisning, som man for eksempel kan få hos fastlegen eller psykolog.
- PPT – Pedagogisk-psykologisk tjeneste
PPT samarbeider med skolen for å hjelpe barn og ungdom med lære- og fagvansker, men også psykiske vansker. Lærer, helsesøster eller rådgiver på skolen kan hjelpe deg med å ta kontakt.

Andre hjelpetjenester
Si det med ord
Her kan du skrive og chatte anonymt om det som du synes er vanskelig i livet. Du kan også ringe hjelpetelefonen på 116 123.