Om POFU
Hvem er vi?
Psykologistudentenes Opplysningsarbeid for Unge er en ideell stiftelse som arbeider for økt kunnskap om psykisk helse blant unge. POFU består av 13 deltidsansatte og over 100 frivillige undervisere som studerer psykologi på Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, og NTNU.
Hvordan arbeider vi?
POFUs viktigste arena for å spre kunnskap om psykisk helse er i dag skoleundervisning. Undervisningen har blitt utarbeidet i samarbeid med psykologer, undervisere, lærere og ungdom, og undervisningsopplegget evalueres og revideres årlig med bakgrunn i tilbakemeldingene. Fokuset i undervisningen er på psykisk helse fremfor uhelse, og å kunne normalisere, uten å bagatellisere, og vise til vansker unge kan møte på.
POFUs historie
Våren 2016 gikk psykologistudentene Vilde Vollestad og Joakim Ebeltoft sammen om å videreutvikle en idé de begge hadde gått med hver for seg: at psykologistudenter skulle få bruke kompetansen sin gjennom å tilby undervisning i psykisk helse for ungdom. I tillegg til å spre viktig kunnskap til ungdom ville dette også gi psykologistudentene verdifull erfaring med forebyggende arbeid, noe både de og flere medstudenter hadde savnet. I samarbeid med Mental Helse Ungdom utformet de en søknad om midler til Extrastiftelsen, som de fikk tilslag på i desember 2016.
I januar 2017 startet Psykologistudentenes Opplysningsarbeid for Unge (POFU) opp i Oslo. Med stor interesse fra både skoler og psykologistudenter ble POFU stablet på beina, og psykologer, lærere, andre fagpersoner og elever bidro i utviklingen av det som skulle bli POFU sitt undervisningsopplegg. I desember 2017 ble det klart at POFU ville få 3 millioner i øremerkede midler i Statsbudsjettet for 2018, og dette la til rette for en ekspandering i POFUs virksomhet til Bergen, Trondheim og Tromsø.
POFU jobber stadig med å synliggjøre og utvide arbeidet sitt, og i 2019 fikk vi belønning for arbeidet da POFU ble en egen stiftelse. Da korona kom i 2020, og alle undervisninger resten av semesteret ble avlyst, lagde vi “POFU-pakken” i rekordfart, nemlig en kortversjon av undervisningsopplegget i videoform. Denne ble godt tatt imot av skoler rundt om i landet og distribueres fremdeles til skoler vi ikke når, enten på grunn av avlysninger, manglende kapasitet eller fordi skolene ligger i distriktene.
Høsten 2020 piloterte fagteamet i POFU det vi i dag kaller “lærerkurset”. Dette er et eget kurs for lærere, som har fokus på hvordan lærere skal undervise, og snakke om, psykisk helse i skolen. Kurset er utviklet for å være en støtte til lærere i forbindelse av implementeringen av folkehelse og livsmestring som tverrfaglig mål i læreplanen som kom høsten 2020. Lærerkurset har tidligere vært driftet i Bergen, og vi jobber nå med å implementere kurset i en ny by.
POFU-Underviserne
POFU-underviserne består av frivillige psykologistudenter som i tillegg til sin faglige kunnskap fra studiet, har gjennomgått grundig kursing i undervisningens temaer og undervisningsopplegget. Underviserne har ulik fartstid som underviser i POFU, og er på ulike steder i studieforløpet. Underviserne har også tilhørighet til ulike studieretninger i psykologi (profesjons-, master- og bachelorstudenter i psykologi). Felles for dem er deres engasjement og motivasjon for å undervise ungdom i psykisk helse og gjensidig lære av ungdommene de møter. Mange studenter savner erfaring med, og øvelse i, å formidle faget sitt. Gjennom POFU har psykologistudenter selv laget en etterlengtet praksis innen forebyggende arbeid, og en arena der både ungdom og psykologistudenter kan lære.
Jeg har lært at alle har en psykisk helse, selv om man ikke har problemer
-Elev