Prestasjonspress
Har du noen gang vært skikkelig stressa før en prøve på skolen og følt at uansett hvor mye du øver, så blir det ikke bra nok? Prestasjonspress kan handle om å gjøre det bra på skolen eller en fritidsaktivitet, men det kan også være knyttet til utseende eller sosiale medier, eller at du opplever at du må oppføre seg på en spesifikk måte med venner eller familie. Noen forskere kaller dagens ungdom for “generasjon prestasjon”, nettopp fordi mange har så høye forventninger til seg selv og hva de skal få til.
Hva er prestasjonspress og hvor kommer det fra?
Det kan være vanskelig å definere nøyaktig hva prestasjonspress er. Hva som oppleves som prestasjonspress, varierer mye fra person til person. Det handler om en følelse av å måtte prestere eller gjøre det veldig bra i noe på grunn av dine egne eller andres forventninger, som venner, lærere eller familie. Ofte kan det også komme sammen med andre følelser, som å være stresset eller en følelse av å ikke være bra nok. Noen ganger kan prestasjonspresset oppstå fordi man tror at andre har disse forventningene til deg, selv om de kanskje ikke egentlig har det.
Prestasjonspress i skolen
Hvor kjenner du mest på prestasjonspress? For mange ungdommer er skolen et sted hvor de opplever prestasjonspress og føler på forventninger om å måtte gjøre det bra. Hvis du for eksempel går i en klasse hvor de fleste er opptatt av og snakker om karakterer, så kan det påvirke dine forventninger til deg selv, og du kan føle et press om at du også må få gode karakterer. Det kan være en god ting, fordi du blir motivert til å jobbe litt ekstra hardt for å få et godt resultat på en prøve. Men det kan også bli for mye av det gode. En norsk studie har vist at godt over halvparten av jenter på videregående skole kjenner på et stort press om å gjøre det bedre på skolen, mens det gjaldt for litt under halvparten av guttene. For mye prestasjonspress kan gå ut over hvordan du har det. De som opplever mest prestasjonspress på skolen kan føle seg mer nedstemt og slitne enn de som opplever mindre prestasjonspress.
Stress og prestasjonspress
Prestasjonspress og stress henger tett sammen, for eksempel kan et ønske eller forventning om å prestere på skolen gjøre deg stresset. Stress er en helt normal og viktig respons vi mennesker har i møte med utfordrende hendelser, og er faktisk helt sentralt for at vi som menneskeart har overlevd! Ofte tenker vi på stress som noe som er dårlig for oss, men stress kan være både positivt og negativt. Positiv stress kan hjelpe deg til å være mer fokusert og konsentrert sånn at du får gjort de tingene du må gjøre. Et eksempel er å øve før en viktig prøve på skolen, eller hvis du skal gjøre noe nytt du aldri har prøvd før. Når oppgavene du skal gjøre føles for store eller at du ikke mestrer dem, da kan det føles som om stresset tar overhånd. Du kan føle at du ikke har kontroll over det som skjer, og du kan kjenne det både i hodet og kroppen. Kanskje blir du ukonsentrert, trist, eller sliter med å sove. Noen får vondt i magen, mens andre kjenner på en indre uro eller at hodet fylles med bekymring. Som nevnt er dette helt vanlige reaksjoner, og alle mennesker kjenner på både positivt og negativt stress i livet. Det er først hvis det negative stresset varer over veldig lang tid at det kan bli uheldig for oss.
Fem tips for å håndtere og redusere prestasjonspress
Det er ikke farlig å kjenne på stress eller prestasjonspress, men hvis du opplever at “nå er det litt for mye”, så har vi samlet noen tips som kanskje kan gjøre det lettere å håndtere presset:
- Snakk med en venn! (Eller en annen person du stoler på). Når du deler tanker, følelser og bekymringer med andre kan det gjøre at du føler deg mindre alene om det som plager deg, og det kan redusere stress. Kanskje vennen din også føler på prestasjonspress, og da kan det være godt å snakke om dette sammen. Når man snakker med andre kan det også være lettere å se at det man er stresset for kanskje ikke er det viktigste i verden, og at man sammen kan fokusere på andre ting du er god på eller dine gode egenskaper som ikke har noe med oppgaven å gjøre.
- Be om hjelp! I tillegg til å dele det man synes er vanskelig, kan det hjelpe å spørre noen om hjelp. Det kan føles sårt å be om hjelp, men det kan ofte være lettere å håndtere vanskelige oppgaver når man er flere sammen. For eks
- Pust dypt! Hvis du er stresset eller nervøs på grunn av en prøve, konkurranse eller presentasjon, kan du teste ut denne pusteøvelsen: pust dypt og rolig inn i cirka 4 sekunder, hold pusten cirka 4 sekunder, pust rolig ut i cirka 4 sekunder, og hold pusten cirka 4 sekunder, før du puster rolig inn igjen. Gjenta dette noen ganger. Du kan tenke at du skal puste inn, holde pusten, og puste ut cirka like mange sekunder, ofte kan det hjelpe å telle rolig inni seg. Det er ingen måte å gjøre det feil på, så her er det bare å prøve seg litt frem! Ved å fokusere på pusten og puste rolig får du kroppen til å slappe av og det fysiologiske stressnivået senkes helt automatisk. Kanskje du opplever at du blir roligere og klarer å tenke klarere. Mange kjente personer som artister og idrettsutøvere bruker faktisk pusteøvelser aktivt før de skal prestere!
- Demp varslinger! Vi mennesker sammenligner oss ofte med andre rundt oss, og med sosiale medier kan vi gjøre det hele døgnet og med alt fra klassekamerater til kjendiser. Det er helt vanlig å sammenligne seg, og det trenger ikke være noe negativt, men noen kan oppleve at det bidrar til mer prestasjonspress. Hvis du merker at du ofte sammenligner deg med venner eller folk du følger på sosiale medier, og det gjør at du føler deg dårlig, trist eller stressa, kan det være en ide å prøve å gjøre noe med det. Det er ikke bare-bare å bestemme seg for å slutte å sammenligne seg med andre, men mange synes det hjelper å dempe varslinger fra de personene det gjelder på sosiale medier, eller eventuelt slutte å følge dem helt. Når man ikke hele tiden får påminnelser i feeden, kan det bli lettere å ta pauser fra sammenligningen.
- Gjør noe du liker! Koble av med noe du liker å gjøre som får deg til å tenke på noe annet og senke skuldrene. Det kan være trening, strikking, være med venner eller game. Tenk på det som “ditt friminutt” i hverdagen.
Teksten ble publisert 23. april 2023.
Litteraturliste
Helgesen. (2017). Menneskets dimensjoner: lærebok i psykologi (3. utg., p. 414). Cappelen Damm akademisk.
Skaalvik, E. M. & Federici, R. A. (2015) Prestasjonspresset i skolen. Bedre skole. Hentet fra https://utdanningsforskning.no/artikler/2015/prestasjonspresset-i-skolen/
POFU-manualen