Sjalusi
Har du noen gang hørt uttrykket «grønn av sjalusi»? Mange kobler fargen grønn med følelsen sjalusi – en ubehagelig følelse som kan bre seg gjennom kroppen og feste seg som en klump i magen. Mange tenker også at man ikke bør være sjalu. Men er sjalusi bare negativt? Er det skadelig å være sjalu, og har følelsen egentlig en nytteverdi? Og hva er egentlig forskjellen mellom sjalusi og misunnelse?
Misunnelse: Urettferdig! Jeg vil ha det DU har!
Sjalusi og misunnelse er to følelser som det er vanlig å forveksle. Begge følelsene kan vekke en rettferdighetssans i oss – kanskje oppleves det urettferdig at vennen din har fått den nyeste iPhonen, eller at den du er forelsket i liker en annen. Å misunne noen kan handle om at du ønsker noe de har. Se for deg at du fikk en dårlig karakter på en prøve, selv om du la ned mange timers arbeid for å få en god karakter. Så oppdager du at den i klassen som kanskje legger ned minst innsats i faget, har fått bedre karakter enn deg. Det oppleves urettferdig og du synes det er vanskelig å unne hen den gode karakteren. Vi kan også kjenne på misunnelse for mer enn karakterer og gjenstander. Kanskje kjenner du på en misunnelse over at noen har flere venner, eller at noen oftere gjør morsomme ting sammen med familien sin? Selv om misunnelse kanskje ikke er en særlig konstruktiv eller behagelig følelse, er det helt normalt å kjenne på for oss alle!
Sjalusi: Er du i ferd med å bytte meg ut? Er jeg ikke bra nok?
Mange vil kanskje se på sjalusi som storebroren til misunnelse – den stikker ofte litt dypere og kan også føles mer vond og skamfull. Da kan det være lurt å huske at sjalusi faktisk har en funksjon for oss mennesker. Følelser generelt kan sees på som signaler på ulike behov vi har i ulike situasjoner. Sjalusifølelsen kan handle om at du er redd for å bli forlatt, som igjen stammer fra et behov vi alle har – behovet for nærhet og aksept fra andre. Kanskje opplever du at bestevennen din henger mer og mer med en annen, og du er redd for å bli byttet ut? Sjalusi er en følelse som ofte dukker opp i situasjoner hvor vi føler at posisjonen vår i et forhold er truet, og det kan oppstå i alle relasjoner – alt fra vennskap, til familie til parforhold. Dermed er sjalusi også en fin påminnelse om at du har mennesker i livet ditt som betyr noe for deg! Sjalusi er veldig normalt å kjenne på, og oppleves ofte ulikt for ulike mennesker. Noen kan bli triste og trekke seg unna, mens andre kan reagere med sinne. Begge deler, og alt imellom, er helt normalt. Men det er viktig å huske at det er forskjell på det vi føler inni oss, og det vi uttrykker eller gjør. Husk at uansett hvordan man reagerer på sjalusi, er det viktig å vise hensyn overfor den personen det gjelder!
Fantasien har ingen grenser – på godt og vondt
Selv om det ikke er farlig å kjenne på sjalusi, er det en følelse som kan oppleves både stygg og vond, og den kan også være vanskelig for de rundt deg å forholde seg til. Den kan gi deg klump i magen, det kan prikke under huden og du kan boble av sinne. Sjalusien kan få oss til å tvile på vår egen verdi og føre til mange destruktive tanker og spørsmål om oss selv. “Er jeg ikke bra nok for hen? Hva om hen synes at noen andre er penere eller smartere enn meg? Kanskje jeg egentlig ikke er så morsom som jeg trodde? Tenk om om hen er utro mot meg akkurat nå!”. Dette er eksempler på tanker som ofte gjør vondt verre. Når man befinner seg i en slik spiral av vonde tanker, er det viktig å huske på at tanker ikke alltid er sanne. Fantasien vår har ingen grenser, og den er ofte verre enn virkeligheten!
Her er noen tips til hva du kan gjøre når du føler deg helt grønn av sjalusi:
- Gjenkjenn sjalusien. Noen ganger kan sjalusi komme frem som sinne eller andre følelser, og da kan det være vanskelig for både deg selv og de rundt deg å forstå deg. Undersøk hvor sjalusien kommer fra. Hva er det som gjør deg utrygg eller usikker? Når du har forstått litt mer av hva følelsen prøver å fortelle deg om dine behov, kan du finne ut hva du trenger for å få det bedre.
- Gjenkjenn den vonde tankespiralen. Når vi kjenner på sjalusi er det fort gjort å tenke vonde tanker om seg selv og andre, og da kan følelsen av sjalusi også bli enda verre. Prøv å gjenkjenne tankene dine og spør deg selv: Ville jeg ha sagt dette til en venn som føler seg trist?
- Tillit. Ha tillit til deg selv og at du har en verdi, uansett! Det kan være vanskelig å ha tillit til andre, men det er litt lettere hvis du tør å stole på at du selv er bra nok som du er. Minn deg selv på at personen det gjelder, har valgt å være venn eller kjæreste med nettopp deg i utgangspunktet!
- Kommunikasjon og åpenhet. Hvis sjalusien gjelder noen du egentlig føler deg trygg på: Forsøk å snakke om det, og vær ærlig om hva du føler. Sjalusi kan være vanskelig å snakke om og litt flaut å “innrømme” for noen, men ofte kan det gjøre det litt bedre. Kanskje finner du ut at du ikke trenger å føle på sjalusi i det hele tatt?
Hvis du opplever at sjalusi ofte går ut over humøret ditt og ødelegger for vennskap- eller kjæresteforhold, kan det være fint å snakke med noen andre du stoler på. Det kan for eksempel være foreldre, andre voksne du stoler på, eller helsesykepleieren på skolen din.
Teksten ble publisert 9. mars 2023.