Sosiale medier på godt og vondt
Du har sikkert hørt det utallige ganger – og merket det selv: sosiale medier er en ordentlig tidstyv, selv om det kan være både morsomt og sosialt. Men Snapchat, TikTok og andre apper kan også “stjele” noe enda viktigere: nemlig den psykiske helsen din! Her er noen nyttige tips for hvordan du kan ta vare på både hode og kropp, uten å måtte kaste smarttelefonen i søpla.
Du sitter og scroller på TikTok. Plutselig har det gått to timer, og dermed rekker du ikke å gjøre ferdig leksene i kveld. Men så har du kanskje til gjengjeld vært kreativ, laget en morsom video, delt den med vennene dine, og fått en ganske god følelse i tillegg. Det er mange som liker sosiale medier nettopp fordi man kan være kreativ og lage innhold. Andre liker at det er sosialt, og at man både kan holde kontakten med venner, og også bli kjent med nye mennesker. Som du sikkert vet finnes det en hel haug ulike sosiale apper og nettsider, og hele 9 av 10 unge mellom 9–18 år bruker sosiale medier!
Så, hva er egentlig problemet?
De som lager sosiale medier tjener penger på at du bruker akkurat deres app så mye som mulig. Det høres kanskje ikke så rart ut, men visste du at de derfor har ulike triks de bruker for å få deg til å bli lengst mulig på akkurat deres app eller nettside? Blant annet viser de deg gjerne videoer, bilder og nettsider som de tror du vil like, og gir deg varslinger når noen liker eller kommenterer noe du har lagt ut. Det gjør at hjernen din “belønner deg” ved å produsere lykkehormoner, noe den også gjør når du for eksempel fullfører en oppgave på skolen eller scorer mål på fotballbanen.
Det føles nemlig også som en belønning når noen ser, liker eller kommenterer et bilde av oss, eller noe vi har laget. Og den følelsen er det veldig lett å bli avhengig av! Så da bruker vi gjerne litt mer tid på akkurat den appen som ga oss den følelsen sist, og tar kanskje mobilen opp av lomma mange ganger på kort tid, i jakt på belønning. Dette skjer med veldig mange av oss, og det er faktisk fordi hjernen vår da har utviklet en avhengighet.
Da bruker vi mye mer tid på sosiale medier enn hva vi skulle ønske, og det kan være dårlig for den psykiske helsen vår. Men hvorfor er det egentlig så dårlig? Og hva kan du gjøre med det? Under får du både noen svar på hvorfor, og tips til hva du kan gjøre.
Åååh, så kult..
På sosiale medier ser du hva andre gjør hele tiden. Hva andre har på seg, hvem de er med, og hvor mange likes de får. Mange kjenner på at de sammenlikner seg selv med andre på sosiale medier. Du kan føle at du ikke ser bra nok ut, at du ikke har nok venner, ikke har kule nok klær eller utstyr, eller at du ikke er flink nok til noe du liker å gjøre. Husk at veldig mange bare legger ut de tingene som virker bra og imponerende. Du ser dine egne oppturer og nedturer, men du ser kanskje bare oppturene til alle andre! Da er det lett å føle at du selv mangler noe som andre har. Følelsen av at man ikke strekker til er dårlig for vår psykiske helse. Og jo mer tid vi bruker på sosiale medier, jo sterkere kan denne følelsen bli. Derfor er det lurt å tenke litt gjennom hvilke følelser man får av alt man ser og leser i sosiale medier.
- Tips: Legg bort mobilen hvis du kjenner at den gjør deg sliten, nedstemt eller trist. Husk at de fleste ønsker å vise frem sine beste sider på sosiale medier, og at det du ser ikke alltid stemmer overens med virkeligheten!
Søvn
Skjermen i mobilen din, nettbrettet ditt og datamaskinen din gir fra seg et blått lys. Dette blå lyset likner på sollyset, og derfor kan hjernen vår bli lurt til å tro at det er dag. Da blir vi gjerne mindre trøtte, og det kan bli vanskelig å sove. I tillegg kan sosiale medier gjøre oss oppspilte, bekymret eller tankefulle, noe som også kan gjøre det vanskelig å sovne på kvelden. Søvn er veldig viktig for å ha god psykisk helse. Når vi sover dårlig kan vi fort bli gretne og slitne, og det kan bli vanskelig å konsentrere seg på skolen. Du kan lese mer om hvorfor søvn er viktig her.
- Tips: Bytt ut mobilen med noe annet du liker før du skal legge deg. Det kan for eksempel være å lese bok, eller høre på musikk/podcast.
Tidstyven
Sosiale medier omtales ofte som tidstyver. Det virker som at tiden bare forsvinner når vi scroller, og plutselig har det gått en time vi heller kunne ha brukt på noe annet gøy! God psykisk helse handler mye om å gjøre ting som gjør hodet og kroppen din glad. Da blir du gjerne også mer fornøyd, og hjernen din får nyte mer av naturlige lykkehormoner. Noen ting vet vi at så og si alle mennesker blir mer fornøyd av, som å tilbringe tid med venner og familie, og ulike typer fysisk aktivitet. Kanskje har du også en hobby du liker å holde på med, som du får enda mer tid til hvis du lar mobilen ligge innimellom.
- Tips: Tenk litt på hvilke aktiviteter som gjør deg glad. Prøv å bytte ut tid du ellers ville brukt på sosiale medier, med noe annet som du liker å gjøre.
Okay, så hvor skal jeg begynne?
Forskning viser at de som bruker mye tid på sosiale medier har dårligere psykisk helse. Spesielt gjelder dette for de som bruker mer enn tre timer hver dag. Det aller beste for den psykiske helsen din, er å ikke bruke mer enn en halvtime hver dag på sosiale medier. I innstillingene på mobilen din er det mulig å se hvor mye tid du bruker på mobilen hver dag, også på ulike apper. Hvor mye tid bruker du på sosiale medier? De fleste bruker nok litt for mange timer, så du er ikke alene. Men det er veldig lurt å gjøre litt for å begrense tiden man bruker på sosiale medier. Her er noen ekstra tips:
- Skru av varslinger for apper.
- Sett mobilen på lydløs/ikke forstyrr når du trenger ro.
- Bruk egen vekkerklokke.
- Sett egne mål for hvor mye tid du vil bruke på mobilen og sosiale medier.
- Det finnes apper som kan hjelpe deg å følge med på mobilbruken din, for eksempel «Space», «Plantie» eller «Hold».
- Skru av varsler som forstyrrer deg ofte. Du kan for eksempel skru av lyd/varsler for et spill, snapchat eller for en gruppechat som spammer mye.
Hvis du plages veldig med at du ikke klare å legge i fra deg mobilen, og du har prøvd tipsene over uten at det hjalp, kan det være lurt å snakke om det med noen du er trygg på.
Se vår hjelpejungel med oversikt over hvem du kan ta kontakt med om du vil oppsøke hjelp til store eller mindre problemer.
Teksten ble publisert 2. oktober 2022.