Klikk her for nedlasting av utskriftsvennlig versjon.

Kort om oppgaven
I denne oppgaven skal elevene få opplest én eller flere caser med ungdommer som på ulike måter strever, og deretter svare på to spørsmål om kjennetegn og hjelpemuligheter knyttet til caset. Oppgaven skal avsluttes med en klassediskusjon om hvordan man kan være en venn for ungdommen i caset.
Bakgrunn
Når vi har det vanskelig vil det ofte merkes i kroppen, gjennom følelsene og tankene våre, og måten vi oppfører oss på. Det kan være veldig ubehagelig, men det er sånn kroppen sier ifra om at vi ikke har det helt greit og derfor trenger en endring. For å kunne få hjelp er det viktig å vite noe om hvordan man kan merke at problemene blir for mange eller for store – enten hos oss selv eller hos noen rundt oss. I tillegg er det viktig å vite noe om hvor vi kan få hjelp.
Mål med oppgaven
- Elevene kan lettere kjenne igjen tegn på vansker og behov for hjelp, hos andre og seg selv.
- Elevene skal få bedre kjennskap til hjelpetjenester og –apparatet, samt reflektere rundt hvordan de kan være en god venn for en som strever.
- Lærere blir mer bevisst kjennetegn på at elever har det vanskelig, og hvilket hjelpetilbud som finnes.
Slik gjøres oppgaven
Trykk her for å ha Hjelpejungelen tilgjengelig under oppgaven.
1. Del elevene inn i grupper på fire.
2. Introduser temaet og øvelsen ved hjelp av informasjonen over.
3. Skriv det første spørsmålet elevene skal besvare på tavla, før du leser opp casene, så de vet hva de skal «se» etter.
A. Hva er kjennetegn på at personen trenger hjelp, og hvilke av disse kjennetegnene tror dere vil være mulig å oppfatte for dem rundt?
4. Introduser elevene til en av de fiktive ungdommene og deres liv, ved å lese caset høyt for dem. Les gjerne to ganger og be elevene ta notater. Det vil være en fordel å gjennomgå flere av casene for å få litt variasjon, men det kan godt gjøres over flere dager. Gi elevene tid til å besvare oppgave A.
Oppsummer oppgave A i plenum. Suppler gjerne med våre forslag til kjennetegn (se forslagene under hvert case). Avslutt med å understreke følgende:
«Det er noe viktig jeg vil legge til når vi nå har sett på disse kjennetegnene på vansker. De aller fleste av disse kjennetegnene er helt vanlig å kjenne på innimellom. Men når det blir mange av disse, og det er en endring fra hvordan du vanligvis har det, og det varer over tid og hindrer deg i å gjøre ting du vanligvis gjør, da er det viktig at man oppsøker hjelp. Og uavhengig av dette kan man alltid oppsøke hjelp når man selv opplever at noe er et problem».
5. Instruer elevene til å finne «Hjelpejungelen» ved å gå inn på pofu.no → for elever → Hjelpejungelen. Skriv følgende oppgave opp på tavla:
B. Hvor tror du personen i caset kunne henvendt seg for å få hjelp? Bruk hjelpesiden på POFUs nettside og prøv å finne hjelpealternativer for disse ungdommene.
Oppsummer oppgave B i plenum. Avslutt med å understreke følgende:
- Her er det ikke ett fasitsvar. Det viktigste er ikke hvor man får hjelp, men at man får hjelp.
- Hjelpetjenester som app og nettside med informasjon er ikke tilstrekkelig hjelp ved store vansker, men kan fungere som et supplement.
- Hvis man skulle være uheldig og oppsøke hjelp, men allikevel ikke få den hjelpen man trenger, er det ikke ens egen feil. Det finnes heldigvis mange steder man kan få god hjelp, og derfor er det fint å vite om flere steder.
- For å ta kontakt med disse stedene trenger dere ikke vite akkurat hva dere opplever som vanskelig, det kan de hjelpe dere med. Det er også helt greit å ta kontakt selv om man opplever at problemene ikke er store nok – de er glade for at dere tar kontakt.
7. Still siste spørsmål felles i klassen:
C. Hvordan kan man være en god venn for denne personen?
Oppsummer oppgave C i plenum. Suppler gjerne med noen av forslagene våre.
Noen forslag fra oss:
-
- Spørre hvordan det går
- Finne på noe sammen (kino, sport, gåtur, annen aktivitet)
- Smile eller gi en klem
- Si ifra til en voksen