Klikk her for nedlasting av utskriftsvennlig versjon.

Kort om oppgaven
I denne oppgaven blir det vist et filmklipp, og elevene skal deretter i par snakke sammen om hvordan man kan trøste og være en god venn for noen som er lei seg.
Bakgrunn
Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre dersom noen rundt en er lei seg eller har det vondt. I POFU-undervisningen snakket underviserne om dette og trakk frem følgende tips til hvordan å være en god venn for noen som har det vanskelig: Man kan gjøre noe sammen med vedkommende, lytte til vennen uten å nødvendigvis gi råd eller oppmuntre, si ifra til en voksen så man ikke trenger å bære alt ansvaret på egenhånd, i tillegg til at det er viktig å sette grenser for seg selv. I denne oppgaven skal vi utforske hvordan man kan gå frem om man ønsker å snakke med noen om det som er vanskelig.
Mål med oppgaven
- Elevene skal få økt bevissthet om hvordan man kan møte en venn som strever.
- Lærere skal bli bevisst hva som er viktig når man skal snakke med elever om noe som oppleves vanskelig.
Slik gjøres oppgaven
1. Introduser temaet og oppgaven, ved hjelp av informasjonen over.
2. Vis filmklippet «Kutta løk» fra NRK P3-serien Lovleg (ca. 4 minutter). Link: https://lovleg.p3.no/2018/08/30/kutta-lok/
3. Del klassen inn i par og be dem diskutere følgende spørsmål:
A. Hva tenker dere om måten venninnen tilnærmer seg Gunnhild på? Hvordan oppleves det for Gunnhild? Hva tror du venninnen tenker?
B. Hvordan kunne man gått frem for å åpne opp for at Gunnhild skal klare å dele hvordan hun har det? Er det noe Gunnhild kunne gjort?
Understrek at målet ikke er å finne den perfekte løsningen, men å starte en refleksjon rundt dette.
4. Oppsumer svarene i klassen.
Til oppsummering rundt spørsmål A: Få gjerne frem kompleksiteten: Selv om det kanskje oppleves ufølsomt, prøver nok ikke venninnen å være slem. Kanskje hun opplever det som vanskelig å nå inn – blir hun frustrert? Oppgitt? Redd for Gunnhild?
Til oppsummering rundt spørsmål B: I tillegg til forslag på hva både venninnen og Gunhild kan gjøre, få gjerne frem at det ikke er så lett, og at det ikke alltid er sånn at noen vil prate. Det er alltid fint å vise at man vil høre, og det at den andre ikke vil dele betyr ikke at det var et dårlig eller mislykket forsøk. Noen ganger er det ikke riktig tid og sted for å prate for den det gjelder.
5. Avslutt med å understreke:
«Det er viktig å understreke at det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre hvis en venn har det vanskelig. Når venner sliter kan det være viktige å ikke bære på alt alene, og det er lov å si ifra til en voksen dersom det blir for mye å bære på egen hånd eller problemet virker for stort til at dere som ungdommer skal håndtere det alene.»