Ensomhet
Ensomhet er en følelse veldig mange opplever å ha kjent på. Kanskje har du opplevd å sitte alene hjemme mens du vet at vennene dine er på fest? Eller har du vært på fest, men ikke følt at du har noen å prate med? Eller kanskje du ikke har så mange venner som du skulle ønske du hadde? Det å kjenne seg ensom kan være veldig vondt, og er ofte en følelse som består av mange andre følelser, som for eksempel tristhet, savn, skuffelse og sinne. Men hvorfor føler vi oss egentlig ensomme? Og hva kan vi gjøre for å bli mindre ensomme?
Hvorfor blir vi ensomme?
Som alle andre følelser, så prøver ensomhetsfølelsen å fortelle oss noe om hva vi trenger. Ensomhesfølelsen forteller oss ofte at våre sosiale behov ikke er helt dekket. Vi mennesker har nemlig nedarvet et ganske stort behov for å ha andre rundt oss. Å ha andre rundt seg har rett og slett vært avgjørende for å sikre vår arts overlevelse. For mange, mange år siden, når mennesker levde ute i naturen sammen med farlige dyr, hadde de menneskene som holdt til i en flokk størst sjanse for å overleve. Derfor ligger det i menneskets natur å ha et ønske om å ha andre rundt seg. Selv om flokken kanskje ikke er like viktig for å sikre overlevelse i dagens moderne verden, har vi likevel de samme behovene som våre forfedre. Når vi da opplever å ikke ha folk rundt oss som bryr seg, melder ensomhetsfølelsen seg fort.
Kjenner alle ensomhet på samme måte?
Alle mennesker kan kjenne på ensomhet – som du leste over ligger det jo i vår natur å reagere dersom vi ikke opplever å ha nok folk rundt oss. Men behovet vårt for sosial kontakt kan være ulikt, og dette kan også påvirke når eller hvor raskt vi kjenner oss ensomme. Noen vil gjerne omgås mange, mens andre foretrekker å tilbringe tiden sin med færre. Noen har behov for å være med venner eller familie nesten hele tiden, mens andre har større behov for alenetid, og klarer seg fint med å tilbringe tid med andre sjeldnere. Begge deler er helt normalt, og helt greit. I blant kan man også kjenne seg ensom selv om man har andre folk rundt seg.
Hva kan vi gjøre når vi kjenner oss ensomme?
Kjenner du deg ensom kan det være lurt å utforske litt hva ensomhetsfølelsen kommer av og hva du har behov for. Er du mye alene og trenger flere mennesker rundt deg? Er du sammen med andre, men savner å ha noen å dele tanker og følelser med? Følger du mye med på sosiale medier og blir lurt til å tro at alle andre er mer sosiale enn deg? Prøv å “forske” litt på hva ensomhetsfølelsen prøver å fortelle deg, og oppsøk det du trenger – enten det er å være mer sammen med andre eller ha litt pauser fra sosiale medier. Siden vi alle er forskjellige, vil det også være ulikt fra person til person hva som hjelper når vi er ensomme. Et nyttig spørsmål du kan stille deg er: «Hva gjør meg vanligvis glad?». Det å gi deg selv litt egenomsorg og gjøre noe som gjør at du blir i godt humør kan være godt når vi kjenner oss ensomme.
Men hva hvis ensomhetsfølelsen ikke går over, eller du ikke har noen venner å kontakte? Det kan være veldig vondt å føle at du ikke har noen å tilbringe tid med. Og selv om det kan være utrolig vanskelig å ta det første steget, er det kanskje akkurat det som hjelper. Tenk på at kanskje du også kan være en venn for noen andre som føler seg alene. Spør en i klassen om dere skal spise lunsj sammen, ta følge hjem med noen i klassen, spør om noen du har pratet litt med vil bli med på kino eller å finne på noe annet gøy. Bli med når du blir invitert på noe sosialt, selv om det føles skummelt. Du kan også vurdere å begynne på en fritidsaktivitet, der du kanskje kan treffe noen du ikke går på skole med? Hvis du kjenner at ensomhetsfølelsen vedvarer og blir vond å håndtere alene, er det lurt å prate med noen om det – enten en forelder eller for eksempel helsesykepleier på skolen. Du kan også ta kontakt med noen av hjelpetjenestene som står under, de har mye erfaring med å snakke med ungdommer som føler seg ensomme.
Du kan også lese mer om dette temaet på Ung.no sine sider.
Teksten ble publisert 10. mai 2022.