Hva gjør du hvis en venn har det vanskelig?
Det er ikke alltid så lett å være venn for noen som har det vanskelig. Kanskje har du lagt merke til at vennen din oppfører seg annerledes, for eksempel er mye borte fra skolen eller spiser mindre enn før, og vet ikke helt hvordan du skal gå frem? Mange trekker seg mer unna når de har det vanskelig, selv om det er da man trenger andre som mest. Som venn kan du bli usikker på om du bør ta kontakt, og mange er redd for å si noe feil. I denne artikkelen vil vi prøve å gi deg noen tips til hvordan du kan gå frem for å snakke med en venn som har det vanskelig.
Å ta den vanskelige samtalen
Selv om det kan føles skummelt å snakke om at noen kanskje har det vanskelig, er det mye bedre å prøve å spørre enn å la være. Hvis du synes det er vanskelig å vite hvordan du skal begynne samtalen, kan du begynne med å si nettopp det: “Det er noe jeg gjerne vil snakke med deg om, men jeg synes det er litt vanskelig”. Da synes mange det er lettere å komme i gang. Det kan være lurt å snakke med vennen din om dette når dere er et sted dere kan få prate litt i fred, og hvor dere ikke har dårlig tid, for eksempel hjemme hos en av dere eller mens dere går en tur. Et annet godt tips kan være å kun si hva du har lagt merke til og stille vennen din åpne spørsmål, for eksempel: «Jeg har merket at du spiser litt mindre enn før, hvordan går det med deg?», i stedet for å komme med tolkninger, som for eksempel: «Jeg har merket at du har det vondt for tiden.» Den siste versjonen kan bli litt for tolkende, og kan fort føles feil for vennen din.
Mange synes også det kan være litt vanskelig å gjennomføre samtalen, selv om dere har kommet i gang. Men det skal mye til før du sier noe veldig feil, og det er viktig å gi deg selv litt “slack” når du skal snakke med en venn som har det vanskelig. Det er veldig lov å knote litt med ordene og bli litt rar, og kanskje måtte prøve seg noen ganger. Det viser bare at du bryr deg om vennen din og det dere snakker om. Allikevel kan det være greit å ha med seg noen tips som kan gjøre det litt enklere å vite hvordan man skal formulere seg. Et tips er å være spørrende, heller enn å trekke egne konklusjoner. For eksempel kan du spørre om hvor lenge personen har hatt det sånn, og hva hun eller han trenger fra deg? Et annet godt tips kan være å bare lytte, i stedet for å prøve og komme med råd som kan fikse problemet til vennen din. Ofte ønsker vi bare å få prate med noen som hører på oss, gir oss trøst og bare er der for oss.
Noen ganger er det å bare være en venn noe av det viktigste du kan gjøre for en som har det vanskelig. Gi en klem, send en melding og hør om vennen din kommer på skolen eller trening, eller om de for eksempel vil være med på kino eller gå en tur. Gjerne fortsett å spørre selv om vennen din sier nei flere ganger også, det kan være fint for vennen din å bare vite at den er invitert og ønsket. Hvis vennen din har det veldig vanskelig er det viktig å få snakket med noen voksne som kan hjelpe til. Nederst i artikkelen finner du steder du kan oppfordre vennen din til å kontakte for å få prate med noen som kan hjelpe.
Husk å ta vare på deg selv
Når vi har en venn som har det vanskelig, kan det noen ganger bli et litt for stort ansvar som kan gå utover hvordan vi har det selv. Det er viktig å være der for vennen sin, men det er også lov å sette grenser for hvor mye og ofte du kan stille opp. Det er viktig å huske at du ikke har taushetsplikt som venn. Hvis du får vite at en venn har det veldig vanskelig, kan du si fra til en forelder, helsesykepleier eller lærer, så du ikke må bære på ansvaret alene. De som jobber som helsepersonell har taushetsplikt, og det er helt lov at du forteller dem at vennen din har det vanskelig. Husk at det er vanskelig å være en god venn hvis du selv er utslitt.
Teksten ble publisert 10. mai 2022.
Kilde:
Vollestad, V. (2020). Hva er greia med meg – og deg og alle andre: en håndbok i psykisk helse. Gyldendal