Klikk her for nedlasting av utskriftsvennlig versjon.

Kort om oppgaven
I denne øvelsen skal du lese opp noen caser, og elevene skal deretter gruppevis prøve å finne flest mulige faktorer som kan påvirke hvordan personen i caset har det. Oppgaven skal oppsummeres i plenum.
Bakgrunn
Det er mange faktorer som påvirker hvordan vi har det. Noen ganger står vi i fare for å individualisere psykisk helse, fremfor å se vår psykiske helse i lys av en større kontekst. Mange ungdommer kan tenke at det er deres egen feil når de ikke har det bra. Dette kan medføre skyldfølelse i møte med vansker, og underbygge psykisk strev som noe tabubelagt. Da POFU-underviserne var på besøk jobbet de med dette temaet gjennom å spørre elevene hva de tenker påvirker hvordan de har det, og vise elevene et «påvirkningskart» som tok for seg ulike kilder til påvirkning.
Målet med øvelsen
- Elevene skal bli bevisst omfanget av, og hva slags, faktorer som påvirker vår psykiske helse
- Hjelpe elevene å legge fra seg noe av ansvaret og skyldfølelsen som mange kan kjenne på i møte med vansker
- Å åpne opp, og gjøre det litt lettere, for lærere å snakke om psykisk helse med elevene
Slik gjøres oppgaven
1. Del elevene inn i grupper.
2. Introduser temaet og øvelsen, ved hjelp av informasjonen over.
3. Introduser elevene til en av de fiktive ungdommene og deres liv, ved å lese caset høyt for dem. Før du leser, be elevene merke seg ting som kan påvirke hvordan ungdommen har det, da gruppene etterpå skal prøve å komme frem til flest mulige påvirkningskilder. Be gjerne elevene ta notater underveis.
Understrek at dere er ute etter alle slags type faktorer og påvirkning. Det kan være små hverdagslige ting eller større ting, det kan være noe som påvirker mye eller i mindre grad, og både ting som kan gjøre at ungdommen får det bedre og ting som gjør at de får det dårligere.
4. La gruppene finne påvirkningskilder sammen. Det kan være lurt å lese opp caset en ekstra gang etter at elevene har fått kommet litt i gang med oppgaven.
5. I plenum: Gjennomgå de ulike påvirkningsfaktorene gruppene fant, og hvordan de tror det påvirker hvordan ungdommen har det (positivt eller negativt). Hjelp dem underveis med å abstrahere enkelteksempler til mer overordnede påvirkningskilder, for eksempel: «Han driver med teater, noe han trives godt med» kan oppsummeres som interesser/fritidsaktiviteter. Se våre forslag til påvirkningskilder under hvert case for tips, og suppler gjerne med disse og egne påvirkningskilder.
6. Gjenta gjerne øvelsen med de to neste casene.